Gå tillbaka
Close menu
Bakgroundsmönster Bakgroundsmönster

Fördjupning
Anknytnings-test

Testa och se vilket anknytningsmönster du har och vad det betyder för dig.

Kom ihåg att:

Om du hittar ditt anknytningsmönster så är det inte hela sanningen om dig. Mycket kan ändras genom goda relationer, insikt, terapi, mod och tålamod. Det kan ge en idé om hur din uppväxt påverkar sättet du bemöter din omgivning och kanske kan du hitta saker som du har lust att utveckla hos dig själv.

Du är mångfacetterad har ofta tillgång till strategier från alla anknytningsmönster.

Du kan reagera olika i olika kärleksrelationer eller nära relationer, beroende på vilken typ av partner du väljer, eller vilken kollega eller chef du råkar hamna med på jobbet.

Läs de 4 korta texter nedan och klicka på den beskrivning som är mest lik dig.

Text 1
Som vuxen har jag lika lätt att säga ja som nej, har lätt att sätta gränser och etablera mig i en stabil, nära, trygg och tillitsfull relation. Det är en självklarhet att jag är värd att älskas.

Text 2
Som vuxen känner jag oftare obehag än glädje i känslomässig närhet. Jag har svårt att öppna mig och berätta om känslor och tankar.

Text 3
Som vuxen undrar jag ofta om min partner älskar mig helt och hållet och om hen tänker stanna kvar i relationen. Detta gör att jag ofta är klängig, eftersom jag är osäker på min partner.

Text 4
Som vuxen kan jag ha svårt att skapa varaktiga kärleksrelationer. Jag kan ha svårt att sätta gränser och skydda min integritet. Jag kan känna stor misstro mot andra människor. Jag kan hålla mig ständigt sysselsatt så att jag inte känner några jobbiga känslor.

Trygg anknytning

Som vuxen har jag lika lätt att säga ja som nej, har lätt att sätta gränser och etablera mig i en stabil, nära, trygg och tillitsfull relation. Det är en självklarhet att jag är värd att älskas.

Jag växte upp i ett hem där jag för det mesta upplevde att min förälder var kärleksfulla och varma. De lärde mig att sätta gränser och säga ifrån, jag kände mig accepterad när jag hade en egen åsikt och jag blev uppmuntrad till att vara självständig.

Mina föräldrar hjälpte och stöttade mig när jag hade det svårt och de var intresserade av hur jag mådde. Jag kände mig älskad av mina föräldrar och de var bra på att visa mig känslor och närhet.

Passar det ihop med dig?

Otrygg undvikande anknytning

Som vuxen känner jag oftare obehag än glädje i känslomässig närhet. Jag har svårt att öppna mig och berätta om känslor och tankar.

Om någon skulle försöka komma nära mig och lära känna mig, har jag svårt att tro att de skulle finna något särskilt spännande. Jag har svårt att knyta an till någon.

Jag växte upp i ett hem där mina föräldrar hade svårt att visa känslor, både med ord och med fysisk närhet, vilket gjorde att jag inte så ofta fick kärleksfulla varma kramar. I min familj var jag bra på att vara stark.

Jag berättade inte för mina föräldrar om jag har haft en jobbig upplevelse eller om jag mådde känslomässigt dåligt. Jag var bra på att vara snäll och visa upp en fasad utåt där jag var glad, oavsett hur jag mådde inuti. Jag kunde ofta känna mig ensam men jag tryckte ner känslan och pratade inte om det.

Mina föräldrar var känslomässigt svårtillgängliga och hade ofta många andra saker att göra som var viktigare än jag.

Passar det ihop med dig?

Otrygg ambivalent anknytning

Som vuxen undrar jag ofta om min partner älskar mig helt och hållet och om hen tänker stanna kvar i relationen. Detta gör att jag ofta är klängig därför att jag är osäker på min partner.

Jag idealiserar min partner och sätter mig själv i underläge, för att jag inte tror att jag är värd att älskas.
Jag växte upp med föräldrar som ibland var omhändertagande och ibland avvisande när jag hade behov av stöd, hjälp eller villa berätta något. Mina föräldrar kunde få för sig att hota med att lämna eller överge mig, även om de inte menade det.
Jag kända ofta separationsångest därför att jag inte var säker på om jag kunde lita på dem helhjärtat. Jag fick vara beredd på att stå på egna ben och ta hand om mig själv. Mina föräldrar hade sina egna problem att kämpa med till exempel missbruk eller psykisk instabilitet.

Passar det ihop med dig?

Desorganiserad anknytning

Som vuxen kan jag ha svårt att skapa varaktiga kärleksrelationer. Jag kan ha svårt att sätta gränser och skydda min integritet. Jag kan känna stort misstro mot andra människor. Jag kan hålla mig ständigt sysselsatt så att jag inte känner några jobbiga känslor, till exempel arbetsnarkomani eller pedantiskt städande.

Jag har växt upp med föräldrar som ibland hade ett oförutsägbart och skrämmande beteende mot mig. Den ena eller båda mina föräldrar har själva blivit utsatta för traumatiska upplevelser som de inte har bearbetat.

Om jag blev arg reagerade mina föräldrar, den ena eller båda, med att också bli arga. Om jag blev ledsen över att de var elaka mot mig blev de mer elaka.

De hade inte förmågan att ta emot mina känslor eller reaktioner. När jag blev äldre, 6 år och uppåt, upplevde jag att föräldra- barnrollerna ibland kunde kastas om, så att jag blev förälder för dem. Ibland kunde jag också bli fientlig eller bestraffande mot dem.

Passar det ihop med dig?